NED

Sluiten

Telefoon

088-0040500

Openingstijden

8:00 -18:00

Email

sales@simplifiedbuilding.nl

Simplified Building - Koppelstukken voor leuning en hekwerk

Home Weblog Bouw je eigen ergonomisch bureau

Bouw je eigen ergonomisch bureau

Je eigen bureau maken Het maken van je eigen bureau is helemaal niet moeilijk. Bekijk deze handige how-to en maak je eigen DIY (doe-het-zelf) project om een industrieel bureau in je interieur te krijgen.

Voor mijn werk ben ik nagenoeg altijd aan het werk op een computer. Voor veel beroepen is het tegenwoordig nodig dat je de hele dag aan het bureau werkt. Voor mij, is een ergonomisch bureau enorm belangrijk. Chris, van Simplified Building in de Verenigde Staten had dit probleem ook. Hij had als startend webdeveloper toentertijd de noodzaak voor een ergonomisch bureau. Nu is Chris erg handig en heeft hij dit ergonomische bureau zelf ontwerpen als DIY project.

De voordelen voor het zelf maken van een bureau zijn duidelijk, het is goedkoper en je kunt het direct aan je eigen wensen aanpassen. Natuurlijk geeft het zelf maken van industriële meubels ook een enorm zelfvoldaan gevoel.

Basis van het Ergonomisch Bureau

Chris is zelf geen houtbewerker, daardoor wist hij dat de constructie van het bureau eenvoudig moest zijn. De keuze is gemaakt om de bureaupoten en basis te maken met Kee Klamp buiskoppelstukken. Tubeclamps buiskoppelstukken zou een alternatieve mogelijkheid kunnen zijn. Tubeclamps is het tweede merk buiskoppelstukken dat wij bij Simplified Building aanbieden. In het Tubeclamps assortiment hebben we iets minder verschillende buiskoppelstukken, wel zijn Tubeclamps goedkoper dan Kee Klamp buiskoppelstukken.

Een industrieel uiterlijk is natuurlijk niet iedereen zijn smaak. Het creëren van industriële meubels, zoals in dit geval een bureau, maakt de constructie wel een enorm stuk simpeler. De basis van het bureau kan echt iedereen in elkaar zetten. Je hoeft enkel buizen te zagen en het vastzetten van buiskoppelstukken met een inbussleutel. Wij leveren gegalvaniseerde stalen buizen gratis op maat gezaagd.

Als bureaublad is de keuze gevallen op een stuk zelf gezaagde houten MDF plaat. Deze is geïmpregneerd, gefineerd en gelakt, al worden hier ook vaak meubelplaten voor gebruikt. Het bewerken van deze platen is enorm belangrijk voor het gebruiken in meubels.

Om het bureau ergonomisch te maken is van de overige MDF platen een toetsenbordlade gemaakt.

Aan de slag met het bureau

Het allereerste wat er gemaakt is, dat was het plan. Er zijn verschillende schetsen gemaakt die lieten zien hoe het bureau eruit moest gaan zien. Voor de specifieke ruimte waar hij komt te staan is de ene helft van het bureau langer gemaakt dan de andere helft. Hierdoor had Chris ook meer werkruimte links op zijn bureau.

De tekening van het ergonomisch bureau:

Tekening van je eigen bureau

Zagen van het bureaublad

Nadat ik tevreden was over mijn ontwerp ben ik gaan tekenen op de MDF plaat. De lijnen van het bureaublad heb ik uitgetekend op het bureau. Ik heb een koffiekan gebruikt als mal voor het afronden van de ronde hoeken.

Zagen van bureaublad

Chris heeft de MDF plaat gesteund op een schraag/werkbok om het stabiel te leggen tijdens het zagen. Tevens heeft hij gebruikgemaakt van een geleider om de cirkelzaag perfect het bureaublad recht te laten zagen.

Bureaublad zagen Bureaublad maken MDF

Hierna is gebruikgemaakt van een decoupeerzaag van erg hoge kwaliteit met een erg scherp zaagblad om de hoeken en afrondingen te zagen.

TIP: Het is belangrijk hoe je de MDF plaat ondersteund. — Het is niet zo stevig als multiplex.

TIP: Chris heeft een decoupeerzaag geleend met erg hoge kwaliteit. De prestaties van een hoge kwaliteit decoupeerzaag met een scherp zaagblad is verbazingwekkend vergeleken met een goedkopere zaag.

Een idee dat ontstond tijdens het zagen van het bureaublad is om ook een inham voor de kabels eruit te zagen. Er is een inham gemaakt van 2 a 3 centimeter aan de achterkant van het bureau om stroom- en andere kabels weg te laten lopen. Voor kabelmanagement is dit wel erg handig om in je bureau te verwerken.

Bureau Kabelmanagement Bureau klaar met zagen

Vanaf nu merken we dat het bureau ruwe randen heeft. Chris gaf de voorkeur aan een gladde, afgewerkte rand. Gelukkig had Chris een kennis die een bovenfrees had van hoge kwaliteit. Met dit gereedschap is het heel gemakkelijk om langs de randen van je bureau de randen af te werken. Jouw ergonomisch bureau heeft nu al een bureaublad!

Bureaublad afwerken Bureau randen afwerken

Montage van bureaublad aan basisframe

Op dit punt gaan we de buiskoppelstukken en bureaupoten monteren aan het bureaublad. Chris heeft de Kee Klamp 61-7 buiskoppelstukken uitgelijnd en gemonteerd aan het bureaublad met 3/4" #10 houten schroeven. De bureaupoten zijn afgezaagd. Wij van Simplified Building leveren stalen buizen in de door u gewenste maat zonder extra zaagkosten te berekenen. Bepaal de hoogte van het bureau waarmee je moet werken en meet de afstand van je bureau naar de grond.

Bureau Frame Montage

Een deel over Kee Klamp en buizen

De keuze is gevallen op Kee Klamp buiskoppelstukken voor verschillende redenen:

 1. 1. Ze zijn eenvoudig te gebruiken. Chris is geen timmerman, met Kee Klamp buiskoppelstukken is het eenvoudig om een stevige basis te creëren voor jouw ergonomisch bureau. Kee Klamp buiskoppelstukken kunnen eenvoudig over een buis geschoven worden, ze worden daarna met een inbussleutel vastgezet. Kee Klamp is ooit ontworpen voor te koppelen met buizen als alternatief voor laswerkzaamheden. Tegenwoordig worden er hele mooie industriële doe-het-zelf projecten ontworpen met buiskoppelstukken.

 2. 2. De Kee Klamp buiskoppelstukken kunnen duur zijn, maar de tijd die je hiermee kan besparen is enorm. Een goedkoper alternatief zijn Tubeclamps buiskoppelstukken, het assortiment van hen is iets kleiner dan Kee Klamp en zij zijn wat korter verkrijgbaar op de markt.

 3. 3. De aluminium Kee Lite buiskoppelstukken zijn lichter in gewicht en hebben een mooier uiterlijk. Het is maar net wat het best past bij je project.

 4. 4. De buismaat 7 (1 1/4") van de buiskoppelstukken passen bij onze gegalvaniseerde buizen in buismaat 7.

Bouw de basis van je bureau

De basis bestaat uit zes staanders om je bureau te ondersteunen. Deze zes staanders worden extra ondersteund door horizontale buizen die de staanders van extra stabiliteit voorzien. Dit is nodig, omdat zo de krachten bij het schuiven van je tafel niet op de MDF plaat zullen werken. Zonder deze horizontale buizen zou de MDF plaat snel kunnen scheuren of breken.

De buizen zijn vastgezet in de buiskoppelstukken met een inbusschroef die met een inbussleutel wordt vastgezet.

Bureau Poten

De horizontale ondersteuning wordt gekoppeld met de Kee Klamp 10 Kort T-stuk in buismaat 7. Chris heeft ervoor gekozen deze horizontale ondersteuningen te laten verspringen in hoogte, dit geeft tevens extra stabiliteit. Het gemakkelijke aan Kee Klamp buiskoppelstukken is dat zelfs zodra je bureau helemaal klaar is, je alsnog de buiskoppelstukken kunt weer verplaatsen en vastdraaien.

Bureau Onderstel Basis Bureau

Het bureau schilderen

Het schilderen van een MDF bureaublad is echt een must. Zonder verf, zie je bij het eerste glas water dat je op je bureau zet direct waarom je dat beter niet had kunnen doen. Een MDF plaat zwelt erg snel op en heeft een zuigende werking op vocht.

Het bureaublad is geschilderd in drie stappen.

 1. 1. Voorbehandeld met een BIN Primer (NIET op waterbasis)
 2. 2. Geschilderd met een voor binnenhuis gebruik latex verf.
 3. 3. Afgewerkt met een lak op waterbasis voor een beschermende laag.
 4. Er is één laag van het normale oppervlak voorbehandeld en twee lagen op de randen.

  Het bureau schilderen

  Klaar met schilderen van het bureau:

  Klaar met schilderen Het bureau is geschilderd

  De ‘Finishing Touch’

  Op dit punt is het basisontwerp van het bureau in principe klaar. Het enige wat hier nog aan toegevoegd moet worden is de toetsenbordlade. Dit kun je onder andere bij winkels als Manutan en Conrad verkrijgen. Of wellicht bij een lokale partij. Het bureau is hier klaar en er hoort enkel nog een toetsenbordlade op gemonteerd te worden.

  Ergonomisch Bureau

  Nadat het bureau op zijn plek is gezet, zijn de dwarsstukken op de gewenste plek gezet zodat het bureau stabiel staat.

  Ergonomisch Toetsenbordlade Bureau Ergonomisch Ergonomisch Bureau

  De inham die aan het einde van het bureau gemaakt is, werkt prima voor het kabelmanagement van het bureau en je computer.

  Kabelmanagement van je bureau />
 
<img src=

  Om ervoor te zorgen dat de buizen van het bureau de vloer niet beschadigen, heb ik ook plastic einddoppen besteld om het bureau gemakkelijker te verplaatsen.

  Genieten van het resultaat

  Om de ervaring met het zelfgemaakte ergonomisch bureau helemaal compleet te maken is er ook laminaat gelegd. Door het laminaat kan er met een bureaustoel aan het bureau gezeten worden. Tevens zijn er extra MDF planken gemaakt die tevens gebruikt kunnen worden.

  doe-het-zelf Bureau />
<p>Bureauopstelling met 22” monitoren. Een ergonomische muis, toetsenbord en bureau!</p>
 <img src=

  Chris heeft op het moment van het schrijven van deze blog al langere tijd gebruik gemaakt van dit bureau. Hij is er erg tevreden over en is blij met het resultaat.

  Doe-het-zelf Ergonomisch Bureau - Sketchup Bestand

  Bureau Sketchup bestand

  We hebben het Sketchup bestand toegevoegd. Hiermee kun je zelf met het ontwerp van het bureau spelen en wellicht aanpassen aan je eigen wensen. Je kunt het bestand downloaden hier: Ergonomisch Bureau Sketchup Bestand

  Gerelateerde projecten

  Gepubliceerd op 05.04.16, 09:28
  Directe link

Laat je reactie achter

Naam:

Email:

Stad:

URL:

Onthoud mijn gegevens

Geef mij een notificatie bij verdere reacties