NED

Sluiten

Telefoon

088-0040500

Openingstijden

8:00 -18:00

Email

[email protected]

Simplified Building - Koppelstukken voor leuning en hekwerk

Home Weblog How-to: Industrieel DIY Boekenrek maken

How-to: Industrieel DIY Boekenrek maken

DIY Industrieel boekenrek

Wilt u zelf een vrijstaande, industrieel boekenrek maken? Ideaal om uw boeken op te bergen op een mooie en originele manier. Je hoeft geen enkele ervaring met houtbewerking te hebben, want wij gaan dit niet doen met hout.  Wil jij een uniek uiterlijk in jouw huis, te beginnen met dit boekenrek? Lees dan zeker onze doe-het-zelf handleiding (DIY)!

 

Dit boekenrek is gemaakt met Kee Lite aluminium buiskoppelingen. Daarnaast worden de buiskoppelingen gebruikt om de houten boekplanken bevestigd aan het boekenrek. Een van onze klanten heeft ons dit project toegestuurd. Hij bouwde dit industriële boekenrek om naast zijn bed te plaatsen.

“Ik had een klein, verticaal rek nodig die ik in de buurt van mijn bed kon plaatsen. Ideaal voor mijn boeken of tijdschriften die ik lees voor het slapen. Deze industriële stijl vond ik een mooi idee in plaats van enkel gebruikmaken van hout. Ik heb andere projecten gemaakt met buizen en ik vond Kee Klamp online gedurende mijn online zoektochten.

Deze buiskoppelingen zijn eenvoudig te gebruiken en zijn erg flexibel omdat je enorm verschillende ontwerpen ermee kunt maken. Nadat ik alles binnen had en de buizen had geverfd, kostte het mij nog maar 20 minuten om alles in elkaar te zetten.”

Wij willen jullie graag laten zien hoe dit boekenrek gemaakt is. We hebben figuren en stappenplannen toegevoegd zodat het enorm gemakkelijk is om zelf dit boekenrek te maken. Dit DIY project met betrekking tot industriële meubels is ideaal op maat te maken zodat hij perfect aan je eigen smaak voldoet.

Dit DIY project maakt gebruik van Kee Lite aluminium buiskoppelingen, ervaring met klussen is niet nodig. Volg ons stappenplan en bouw je eigen, vrijstaand en industrieel boekenrek.

Benodigdheden voor het boekenrek:

Voor dit industriële DIY project maken we gebruik van aluminium Kee Lite buiskoppelingen. De perfecte aluminium buiskoppeling L61 Wandflens is een buiskoppeling waar de buizen doorheen geschoven kunnen worden. De Kee Klamp buiskoppeling Wandfles 61 heeft deze mogelijkheid niet, dit is dus echt het voordeel van de aluminium buiskoppeling. Deze buiskoppeling zijn er nodig.

Hoe gaan we het boekenrek monteren

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 1

Om het boekenrek te bouwen moeten we beginnen bij de voet. We hebben drie buiskoppelingen aluminium kniestukken nodig en één buiskoppeling aluminium hoekstuk.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 2

De exacte volgorde waarin je de buiskoppelingen en buizen met elkaar verbindt is niet belangrijk. Als het resultaat maar is dat dit de voet van je boekenrek zal zijn. De buiskoppelingen zetten de buis vast door middel van het aandraaien van de inbusschroeven. Hier heb je enkel een ratel of inbussleutel voor nodig voor de gekozen buismaat.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 3

Het voetstuk ziet er nu uit zoals deze constructie (Figuur 3).

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 4

Je kunt nu de verticale buis plaatsen in de buiskoppeling die vrij is. Deze verticale buis zal bepalen hoe hoog jouw industrieel boekenrek zal worden. Deze buis zal de verticale steun zijn voor het industriële boekenrek. Uiteindelijk zet je de buiskoppelingen weer vast met inbusschroeven met behulp van de inbussleutel.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 5

Neem nu buiskoppeling wandflens L61 en schuif ze over de verticale buis. Je kunt deze koppelingen nu positioneren op de hoogte en plaats waar je zelf een boekenplank wil hebben. Dit kun je hetzelfde doen bij alle andere wandflenzen. De boekenplanken worden op iedere wandflens gemonteerd en je kunt deze plaatsen op de gewenste hoogte.

Maak je niet al te veel zorgen. De buiskoppelingen zitten enkel vast door middel van de inbusschroeven waardoor je ze in de toekomst altijd desgewenst kunt verstellen. Hierdoor kun je de hoogte van je boekenplanken altijd variëren.

iDIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 6

Als jouw boekenrek er nu zo uitziet, dan zijn we op de goede weg. (Figuur 6).

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 7

De eerste wandflens is gepositioneerd en vast gezet. Nu kunnen we de eerste boekenplank plaatsen over de verticale buis. Hetgeen waar je nu over na moet denken is om een gat te zagen ter grootte van de buismaat die je gebruikt. Bekijk het DIY artikel van Bosch voor tips om een goede cirkel te zagen.

Zodra de boekenplank op de buiskoppeling rust is het mogelijk deze te bevestigen aan de plank. Er zijn vier bevestigingsgaten in de buiskoppeling waaraan de plank te monteren valt. Zodra de boekenplank van hout gemaakt wordt dan kun je dit doen met houtschroeven die passen bij het gekozen hout.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 8

Op dit moment zijn we zover. Ziet jullie boekenrek er hetzelfde uit? (Figuur 8)

. DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 9

We kunnen deze stappen eenvoudig herhalen door alle boekenplanken erop te monteren.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 10

Op het einde plaatsen we de metalen einddop in de bovenkant van de buis. Puur voor de uitstraling omdat dit mooier afgewerkt is. We zetten deze metalen einddop bovenop de buis en slaan hem rustig in de buis met een kunststof of rubberen hamer. Dit is puur om de metalen einddop niet te bekrassen.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Figuur 11

Zo! Ons vrijstaande, industriële boekenrek is af zodra we alle boekenplanken erop hebben gemonteerd en de einddop erin hebben geplaatst. Dit DIY project begint wat te worden. (Figuur 11).

DIY Industriële meubels DIY Industriële meubels DIY Industriële meubels DIY Industriële meubels

Hulp nodig bij jouw (DIY) project?

Dit DIY project was om een industrieel boekenrek te maken. Het ‘boekenrek’ is natuurlijk ook te gebruiken als industrieel nachtkastje, industrieel schoenenrek of industrieel badkamermeubel voor de handdoeken. Met buiskoppelingen en buizen is het enige dat je beperkt, de grens van je fantasie! Wacht daarom niet langer en begin je eigen DIY project.

Wil je op enige moment extra advies? Wil je hulp bij het selecteren van je onderdelen of de montage van je boekenrek? Neem gerust contact op met onze klantenservice en vraag om projectondersteuning. Wij helpen je natuurlijk ook bij het maken van een ontwerp.

Gerelateerde projecten

Gepubliceerd op 07.09.16, 01:53
WoninginrichtingDirecte link

Laat je reactie achter

Naam:

Email:

Stad:

URL:

Onthoud mijn gegevens

Geef mij een notificatie bij verdere reacties