Hoe kan je een zwevend bureau zelf maken?

Eenvoudig een zwevend bureau bouwen met behulp van buizen en buikoppelingen voor een moderne look


Bouw dit project na

Om het je gemakkelijk te maken hebben wij de benodigde buiskoppelingen en buis om dit voorbeeld project na te bouwen voor je verzameld, deze zijn eenvoudig in 1 keer toe te voegen aan je winkelwagen.
De samenstelling van dit voorbeeldproject aanpassen aan je wensen gaat eenvoudig onderaan deze pagina. Kom je er niet uit? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!
Benodigd materiaal(niet meegeleverd)

 • Houtschroeven
 • Een (hand)ijzerzaag
 • Muurpluggen & Schroeven
 • 2 houten latten van 1.00m (±10cm breed en 2cm dik)
 • Een waterpas
 • Een inbussleutel
 • Houten hamer
 • 4 aluminium hoekprofielen

Bouw zelf een zwevend bureau

In deze stap voor stap montage handleiding laten we je zien hoe je op een eenvoudige manier een houten zwevend bureau kunt bouwen met behulp van buizen en buiskoppelingen.
Een bureau gemaakt van buizen heeft een industrieel design en is te combineren met bijna ieder interieur.
Door de montage van een houten blad krijg je een uniek ogend bureau die daarnaast ook nog eens jaren meegaat en tegen een stootje kan.
Zou je een groter bureau willen bouwen, of andere aanpassingen willen doorvoeren, is dit uiteraard mogelijk.
Dit bureau is namelijk helemaal naar wens samen te stellen.


Stap 1, Bureaublad aftekenen

Teken aan de onderkant van het bureaublad de plaats af waar de buiskoppelingen bevestigd gaan worden.
Zorg er voor dat je het bureaublad ondersteboven op een kleed of andere bescherming met de voorkant naar je toe legt.
Teken met potlood de locatie van de drager af op het bureaublad, houd hiervoor ongeveer 10cm van de zijkant en 10cm van de voorkant van het blad aan.

Stap 2, buiskoppelingen bevestigen

Plaats nu het eerste (scharnier) voetstuk op de gemarkeerde locatie op het blad en schroef hem met behulp van houtschroeven vast aan het bureaublad.
Meet nu de exacte afstand van het uiteinde van het voetstuk tot aan het uiteinde van het bureaublad, zowel voor als zijkant.
Plaats nu het andere voetstuk op de overige markering en meet nu of de afstand tot voor- en zijkant overeenkomt, zo niet dan verplaats je de drager totdat hij op exact dezelfde afstand staat ten opzichte van de voor- en zijkant van het blad als het andere voetstuk.
Zodra de afstanden gelijk zijn schroef je de tweede drager ook vast.

Stap 3, plaats bureau bepalen

Nu we de voetstukken op het blad gemonteerd hebben gaan we de plaats van het bureau bepalen en de aftekening maken waar de draaglat bevestigd gaat worden.
Belangrijk is te bepalen hoe hoog het bureau dient te zijn, een standaard bureau is meestal tussen de 74 en 76 centimeter.
Stel dat wij hem op 75 centimeter willen hebben en ons bureaublad 2cm dik is, dan zullen we ervoor moeten zorgen dat, vanaf de grond genomen, de bovenkant van de houten balk moet komen te zitten op een hoogte van 73 centimeter.
Houd er rekening mee dat de zijkanten van het bureaublad ongeveer 10 centimeter uitsteken! Teken de markeringen waar de bovenkant van lat moet komen te hangen af op de muur.
Het eenvoudigst is om met een potlood een lijn te trekken op de muur waar je de linker markering verbind met de rechter marketing. Gebruik de lat om een rechte lijn te trekken tussen de twee markerringen (en controleer met een waterpas of deze lijn ook echt recht is).
Nu gaan we de boorgaten markeren op de houten lat, dit doen we door op 10cm vanaf de beide zijkanten van de balk een markering te plaatsen en een markering exact in het midden van de balk.
Bij iedere markering boren we 2 gaten wat zorgdt voor extra stevigheid.
Plaats de lat met de bovenkant tegen de afgetekende lijn op de muur en teken de boorgaten af op de muur. Boor de gaten en plaats de pluggen.

Stap 4, draaglat bevestigen

Nu is het tijd om de gaten te boren in de muur en de draaglat aan de muur te bevestigen.
Allereerst bevestigen we de 4 aluminium hoekbeugels aan de lat, hierop komt zometeen het bureau te rusten.
Zorg ervoor dat de bovenkant van de beugels exact gelijk loopt met de bovenkant van de lat.
Neem daarna een muurboor (maat 6) en boor de gaten in de muur op de positie van de corresponderende markeringen.
Sla er met behulp van een houten hamer voorzichtig pluggen in en bevestig de draaglat met behulp van schroeven aan de muur.
Als het goed is heb je nu een draaglat met 4 hoekbeugels aan de muur hangen.

Stap 5, buis op maat maken

In deze stap gaan we de (exacte) lengte van de buizen bepalen.
Zou je de afmeting van het bureaublad en de hoogte zoals in ons voorbeeld gebruikt niet aangepast hebben, dan mag je direct doorgaan met de volgende stap.
We doen dit door de schuine kant van de constructie te berekenen met een aantal gegevens die we op dit moment hebben.
De lengte kan namelijk verschillen als je ervoor gekozen hebt een andere afmeting te gebruiken voor je bureaublad of de hoogte van het blad aangepast hebt in je eigen project.
Daarom laat ik je zien hoe je de schuine kant eenvoudig kunt berekenen aan de hand van de 2 rechte kanten van de driehoekige construktie.
in ons voorbeeld hebben we een bureaublad van 120 x 60 waar we een werkhoogte van hebben gecreeerd van 75 centimeter.
Het bureaublad is 2cm dik, dat houd in dat het onderkant van het blad 73cm van de grond hangt.
De diepte van het blad is 60cm en we hebben de buiskoppelingen met het hart op 10cm van de voorkant geplaatst, we hebben dus een afstand tussen de muur en het midden van de buiskoppeling van 50cm.
Daarnaast plaatsen we de het hart (midden) van de koppelingen welke op de onderste lat op de muur bevestigd worden, doordat er een voetstuk op deze koppelingen zit wat ruimte in beslag neemt, 5cm van de grond af (kan per soort koppeling verschillen, meten = weten!) waardoor de hoogte in de constructie dus (73 - 5) 88cm is.
Zou je andere afmetingen gebruikt hebben kan je doormiddel van de volgende formule je eigen situatie berekenen.
In onze situatie zouden we als het bureau zou hangen dus een hoek hebben met de volgende afmetingen: Hoogte 88cm, Diepte 50cm en de schuine kant, daar hebben we geen gegevens van. Deze kunnen we berekenen aan de hand van de hiervoor gegeven afmetingen.
We nemen nu het kwadraat van beide rechte zijden (88 x 88 = 7744 en 50 x 50 = 2500) en tellen deze bij elkaar op (7744 + 2500 = 10244) en nemen de "wortel" (√ toets op je rekenmachine) van 10244 (10244 √ = 101 cm).
We weten nu dus dat de schuine kant 101 cm moet zijn. De voetkoppelstukken zijn bij degene die wij gebruikt hebben ongeveer 5.5cm dus die halen we er aan beide kanten vanaf, wat inhoud dat onze buis 90cm dient te zijn.
Maak de buis op maat.

Stap 6, buissteunen bevestigen

Plaats als nu de 2 buizen in de buiskoppelingen op de onderkant van het bureau en draai ze vast met een inbussleutel. Neem de 2 overgebleven koppelstukken en bevestig deze aan de andere zijdes van beide buizen. Boor op de overgebleven lat ook weer gaten waarmee hij zometeen aan de muur bevestigd word. (ongeveer 2cm van de kant en in het midden, zoals bij de bovenste lat)
Nu monteren we de voetstukken op deze lat door middel van houtschroeven welke in de voetstukken gedraaid worden, de onderste lat zit nu vast aan de buiskoppelingen. Het makkelijkst is het als je het bureaublad laat rusten op de lat welke je aan de muur geboord hebt en dat iemand het bureaublad vasthoud zodat jij eenvoudig de koppelstukken op gelijke hoogte op de lat kunt monteren.

Stap 7, bureaublad bevestigen

Laat het bureaublad nog even op de lat met de hoekbeugels liggen. Houd nu de onderste lat met daaraan de draagarmen van het bureau plat tegen de muur en teken de boorgaten af op de muur. Boor de gaten, plaats de pluggen en schroef de lat vast op de muur. Nu kunnen we het bureaublad vastschroeven op de bovenste lat met de hoekbeugels, neem hiervoor kleine parkers en bevestig het bureaublad vast op de beugels. Eventueel valt er nog iets te stellen als het nodig zou zijn door de buiskoppelingen losser te draaien aan zowel de muur als de bureaubladzijde kan er iets gespeeld worden met marges. Zodra alles goed vast zit is je bureau klaar voor gebruik.


Gefeliciteerd, je hebt een zwevend bureau gemaakt!

Je hebt nu zojuist eenvoudig een zwevend bureau gemaakt wat ervoor zorgdt dat je efficient met de ruimte omgaat die je tot je beschikking hebt. Dit bureau is ook op andere manieren te bouwen. Klanten van Simplified hebben soortgelijke bureau's gebouwd waarbij ze de draaglatten vervangen hebben met plankendragers of het blad afgewerkt met alluminium. Dit bureau is op veel verschillende manieren te bouwen, wij helpen je graag met het bepalen van de voor jou best mogelijke manier en berekening in verband met aangepaste afmetingen. Kom je er niet uit? We staan klaar om je te begeleiden voor, tijdens en na je project!

Bouw dit bureau zelf!


Eigenschappen:

 • Afmetingen naar wens aanpasbaar!:
 • Breedte: 120cm
 • Diepte: 60cm
 • Hoogte: 75cm
 • Montagetijd: ±30 min
 • Niveau: Eenvoudig

Materiaal:

 • Buizen maat 6
 • Scharnierende voetstukken (maat 6)
 • Vervaardigd uit gegalvaniseerd staal

Wat word er meegeleverd:

2x buis 90cm (maat 6)
4x scharnierend voetstuk (maat 6)

Wat niet:

Bureaublad
Schroeven
Gereedschap
Draaglatten

Wat hebben onze klanten zoal gebouwd?

Het is echt super om te zien welke mensen allemaal inspiratie krijgen van deze ideeen. Zij hebben allemaal op een andere manier een specifieke stijl gecreëerd in hun interieur met behulp van soortgelijke projecten. Welke zwevende bureau's hebben zij zoal gebouwd? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van ingezonden foto's van onze klanten.

"Het is een mooie, clean look die mooi staat bij onze stijl van houten panelen, het is zelfs een beetje moderner! Bedankt Simplified! Ik zal zeker vaker gebruikmaken van de Kee Lite koppelingen bij andere DIY projecten.” - Zach

"Wij hebben een ruimtebesparend bureau gemaakt met LC58-7 Scharnierend voetstuk, gegalvaniseerde buizen en een houten gelamineerd bureaublad. Door de bouw van onze muren zou een traditioneel bureau een enorme ruimteverspilling zijn. Dit industrieel project was kostenbesparend en een aantrekkelijke oplossing.“ - Brad

"Ik wilde een doe het zelf tafel maken waar mijn zonen en ik konden werken aan projecten. Ik heb perfecte foto’s gevonden op de website van Simplified Building. Ik heb Kee Lite scharnierende voetstukken besteld en delen buis. Toen ik het tafelblad binnen had van IKEA had ik wat twijfels over de stevigheid van de constructie door het gewicht. Het heeft geresulteerd dat ik een enorm robuust en prachtige tafel binnen had." - Lou


Bouw zelf een bureau!

Hulp nodig?

Test

Ons team helpt je graag met je project!

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.