Hoe bouw je een (kleine) davits takel voor je boot

Bouw hem zelf met behulp van buizen en buiskoppelingen

Bouw zelf je eigen davits voor je boot

In dit project laten we je zien hoe je op een creatieve manier je eigen davits kan bouwen om zo je boot uit het water te takelen. Een van onze klanten heeft dit project gebouwd om zijn rubberboot welke aan een steiger achter zijn huis ligt, eenvoudig uit het water te kunnen takelen.Als je op zoek bent naar een davit voor een kleine boot, heb je waarschijnlijk gezien fdat deze lastig te vinden zijn en degene die je wel vind een enorm hoge aanschafprijs hebben. In plaats van voor een kant en klare oplossing te gaan besloot Michel hem zelf te bouwen gebruik makend van buizen en buiskoppelingen. Doordat Michel de davit zelf ontworpen heeft, bespaarde hij aanzienlijk op de kosten. Michel stuurde ons foto's van het eindresultaat en een beschrijving van hoe hij dit project gerealiseerd heeft, om zo andere mensen die ook op zoek zijn naar een davit voor hun kleine boot of sloep, te kunnen helpen met een alternatief voor de kostbare davits welke verkrijgbaar zijn bij de watersportspecialist.
Deze complete constructie is gebouwd met behulp van buizen en buiskopelingen en in dit bericht laten we je zien hoe ook jij eenvoudig je eigen davit bouwt om zo je boot uit het water te hijssen. We laten hier zien welke koppelstukken je nodig hebt om dit project zelf na te bouwen, uiteraard is deze davit gebouwd naar de wensen van Michel en de afmetingen van Michel's boot. Daarom hebben wij het eenvoudig gemaakt om dit project naar eigen wens aan te passen door middel van de afmetingen aanpasbaar te maken aan je eigen situatie. In dit voorbeeld bouwen we een davit van ongeveer 150cm hoog waarvan de armen 120cm lang zijn. Afmetingen zijn eenvoudig aan te passen door onderaan deze pagina te kiezen voor project aanpassen Laten we beginnen:Michel's boot davit werd gebouwd met behulp van buiskoppelingen. Deze koppelingen zijn vervaardigd uit gegalvaniseerd staal, wat prima werkt in een natte, vochtige omgeving zoals een aanlegsteiger. Hierdoor ben je verzekerd dat de koppelingen en buizen ook op de lange termijn niet gaan roesten of andere vormen van corrosie gaan vertonen zodat je davit enorm lang mee zal gaan.Waar worden de fittingen gebruikt>Op de hoek van het frame worden drie enkele scharnierstukken gebruikt om een driehoek te creëren voor extra stabiliteit voor de structuur:Deze koppelstukken kunnen draaien wanneer ze niet aan twee buislengtes zijn bevestigd en hebben een bewegingsbereik van 170 graden. Hiermee kan je verschillende vormen in verschillende hoeken in een structuur maken.
De koppeling zelf is bevestigd aan de buis door de stelschroef op elke koppeling vast te zetten met behulp van een inbussleutel.
Aan de bovenkant van het frame, waar de horizontale drager (arm) en de verticale ondersteuning door middel van een scharnierkoppeling verbonden zijn, wordt een plastic einddop gebruikt om het open uiteinde van de staande buis af te sluiten. Hierdoor wordt voorkomen dat zich water in de leiding verzamelt.

Boven op de constructie gebruikte Michel een rechte buis van ongeveer 2 meter die de twee davits met elkaar verbind om zo extra stabiliteit te bieden. Deze buis is aan beide zijde verbonden met behulp van het T-stuk.

Aan het uiteinde van de armen, bevestigde michel een vrouwlijk scharnierdeel welke hij op de buis draaide. Dit scharnierdeel word gebruikt om later het touw door te voeren waarmee de boot bevestigd word.

Nu bevestigde Michel de schuine stukken welke aan de poten bevestigd worden met behulp van de scharnierstukken, de schuine constructie zorgt voor extra stabiliteit. Aan het uiteinde van de schuine buis bevestigde Michel de scharnierende voetstukken waarmee hij de constructie vast kon zetten in de grond. Als laatst werd de schuine kant geplaatst welke tussen de armen en de poten zit, hiervoor kan je 2 enkele scharnierstukken gebruiken.Als je hulp nodig hebt bij het ontwerpen van een vergelijkbare constructie zoals de boot davit die Michel gebouwd heeft, aarzel dan niet om ons team om hulp te vragen. We bieden gratis ontwerpassistentie (we maken zelfs een Sketchup-tekening van je project) zoals die je op deze pagina kunt vinden.

Hulp nodig met je davit?

We hopen dat je Michel's project leuk vond en dat het je motiveert om je eigen bouwproject te starten. Als je hulp nodig hebt bij je project, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team. Tenslotte, wanner je updates over toekomstige projecten zoals deze wilt ontvangen, raden we je aan om jezelf in te schrijven op onze project nieuwsbrief met daarin de laatste projecten.


Bestel de buiskoppelingen welke benodigd zijn om dit project na te bouwen

Eigenschappen:

  • Zoals gebruikt in project:
  • Breedte: 200cm
  • Lengte (draag) arm: 120cm
  • Hoogte: 150cm
  • Montagetijd: ±60 min
  • Niveau: gemiddeld

Materiaal:

  • Inbussleutel

Wat word er meegeleverd:

Buiskoppelingen
8x enkel scharnierstuk
2x vrouwlijk scharnierdeel
4x scharniervoet
2x T-stuk
Buizen

Wat niet:

Bevestigingsmateriaal
Kabels & haken

Hulp nodig?

Test

Ons team helpt je graag met je project!

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.