Hoe bouwt men stevige constructies voor hindernissenparcours?

Hindernissenparcours worden jaar na jaar populairder. In 2014 deden bijna 3 miljoen mensen aan hindernissenparcours. De aantrekkingskracht van deze sport is begrijpelijk: er zijn een hele reeks obstakels die het lichaam, de geest en de ziel uitdagen. Daardoor ontwaakt de vechtlust in ieder van ons, ook bij ons! Enkele collega’s van Simplified hebben aan hindernissenparcours deelgenomen en het gevoel tijdens de deelname was ongelofelijk!

De geconstrueerde hindernissen moeten bijzonder stabiel zijn omdat de sporters daarop hun snelheid, uithoudingsvermogen en beweeglijkheid testen. Er zijn verschillende manieren om te bouwen: klimtorens, netklimrekken of constructies voor evenwichtstraining. Om deze toestellen te bouwen moeten de juiste materialen gekozen worden. De hindernissen moeten zo gebouwd worden dat de sporters hun grenzen kunnen verleggen. Aan de ene kant moeten ze extreem robuust gebouwd zijn om bestand te zijn tegen de sterkste sporters, anderzijds moeten ze ook voordelig zijn. Er zijn drie manieren die worden gebruikt om hindernissen te bouwen:

hindernissenparcours

hindernissenparcours

Buiskoppelingen en buizen van Tubeclamps

Voordelen:

Je kunt de hindernissen zelf bouwen en monteren. Om de buiskoppelingen van Tubeclamps te installeren is geen geschoold personeel nodig. Het ontwerp en de montage zijn zeer eenvoudig.

Men bespaart geld. Je kunt maximaal 30% op de totale prijs besparen als je de constructie zelf uit Tubeclamps buiskoppelingen bouwt en die niet door anderen laat monteren.

Flexibiliteit. De buiskoppelingen van Tubeclamps zijn eenvoudig te monteren, weer uit elkaar te halen en te transporteren. Veel hindernisconstructies moeten van de ene naar de ander plek vervoerd worden. Zijn ze gelast, dan is het vervoer aanzienlijk moeilijker. Afhankelijk van de grootte van de geconstrueerde hindernis kan het misschien zelfs helemaal niet worden vervoerd. De Tubeclamps-constructie daarentegen kan je gemakkelijk uit elkaar halen en weer opnieuw opbouwen, naargelang de behoefte.

Duurzaam. Wanneer je een structuur bouwt, dan moeten ze niet alleen stabiel en duurzaam zijn. De buiskoppelingen van Tubeclamps staan er om bekend dat ze minstens 20 jaar lang roestvrij blijven en dat onder alle weersomstandigheden.

Nadelen:

Niet overal verkrijgbaar. Helaas zijn de buiskoppelingen van Tubeclamps niet bij elke bouwmarkt te koop. Het is echter ook mogelijk om de buiskoppelstukken rechtstreeks online te bestellen. Natuurlijk helpen we je ook graag wanneer je voor de aankoop advies nodig hebt.

Individuele klembouten kunnen lossen bij langdurig gebruik. Een regelmatige controle wordt aanbevolen.

Gelaste constructies

Voordelen:

Beschikbaarheid. Lassen is zeker een goede oplossing om twee buizen met elkaar te verbinden. Men vindt meestal een lasexpert in de buurt die kan helpen. Het verbruik aan materiaal is lager.

Nadelen:

Gevoelig voor roest. Al na twee jaar worden de eerste sporen van roest zichtbaar. De binnenkant van de lasnaden is niet toegankelijk en moeilijk te controleren. Roest komt hier vaak, verborgen voor het blote oog, voor.

Duur. Om een gelaste constructie te monteren heeft men speciaal personeel nodig. Daarom kan het bouwen van hindernissenparcours zeer duur worden. Bovendien zijn de reparatie- en onderhoudskosten van gelaste constructies duidelijk hoger. Bovendien is het moeilijk om aparte onderdelen van de constructie te vervangen of om te bouwen.

Hout

Voordelen:

Goedkoop. Wanneer je maar een klein budget ter beschikking hebt, is er geen goedkoper bouwmateriaal voor de bouw van hindernissen.

Gemakkelijk te bouwen. Wanneer je overweg kunt met hout, heb je geen hulp van anderen nodig hebben om de hindernissenconstructies te bouwen.

Beschikbaarheid. Wanneer je meer hout nodig hebt omdat er iets misgelopen is of je van mening bent veranderd, kan je het materiaal in je lokale bouwmarkt kopen.

Nadelen:

Draagcapaciteit. Vergeleken met Tubeclamps koppelingen en gelaste constructies heeft hout een niet erg grote draagcapaciteit. Voor de constructie van hindernissen is het als materiaal maar beperkt geschikt omdat de sporters met veel kracht in contact komen met de hindernissen.

Splinters: Aan het hout kunnen splinters zitten en de sporters verwonden.

Weerbestendigheid. Vele houtsoorten zijn maar beperkt bestand tegen weersomstandigheden. Bovendien kan het hout zeer glad worden en gevaar voor uitglijden opleveren.

Beperkte creativiteit. Met hout kan men zeker vele constructies bouwen, maar zodra je heel creatief uit de hoek wil komen, zijn de mogelijkheden beperkt. In veel speeltuinen zie je daarom vaak combinaties van hout met metalen onderdelen.

Unieke hindernissen zijn gemaakt van buiskoppelingen of gelaste buizen, zoals hierboven al beschreven.

Wanneer je dus voor het bouwen van hindernissen voor een materiaal moet kiezen, dan is Tubeclamps de beste keuze. Wanneer je twijfelt of vragen hebt over het ontwerp en de bouw van je gewenste ontwerp, neem dan gewoon contact met ons op. Wij helpen je graag bij het ontwerpen van alle te gekke constructies waarvan je droomt!

Hulp nodig?

Test

Ons team helpt je graag met je project!

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.