How-to: Industrieel DIY Boekenrek maken

DIY Industrieel boekenrek

Wil je zelf een vrijstaand, industrieel boekenrek maken? Met dit industriële boekenrek heb je een uniek meubel in je huis en het is bovendien eenvoudig in elkaar te zetten. Wil jij een dergelijk uniek meubel in je huis? Lees dan zeker onze doe-het-zelf handleiding (DIY)!

Dit boekenrek is gemaakt met Keeclamps buiskoppelingen. Daarnaast worden de buisklemmen gebruikt om de houten boekenplanken te bevestigen aan de buizen van het boekenrek. Een van onze klanten heeft ons dit project toegestuurd. Hij bouwde dit industriële boekenrek om naast zijn bed te plaatsen.

"Ik had een klein, verticaal rek nodig dat ik in de buurt van mijn bed kon plaatsen. Ideaal voor mijn boeken of tijdschriften die ik lees voor het slapen. Deze industriële stijl vond ik een mooi idee in plaats van enkel gebruikmaken van hout. Ik heb nog meer meubels gemaakt met buizen en ik vond de Tubeclamps online gedurende mijn online zoektochten. Deze buiskoppelingen zijn eenvoudig te gebruiken en erg flexibel in te zetten omdat je er enorm verschillende ontwerpen mee kunt maken. Toen ik alles binnen had en de buizen had geverfd, kostte het me nog maar 20 minuten om alles in elkaar te zetten.”

Wij willen jullie graag laten zien hoe dit boekenrek gemaakt is. We hebben figuren en een stappenplan toegevoegd, zodat het eenvoudig is om zelf dit boekenrek te maken. Dit DIY project met betrekking tot industriële meubels is ideaal op maat te maken zodat hij perfect in je interieur past.

Dit DIY project maakt gebruik van Kee Lite aluminium buiskoppelingen, ervaring met klussen is niet nodig. Volg ons stappenplan en bouw je eigen, vrijstaand en industrieel boekenrek.

Benodigdheden voor het boekenrek:

Voor dit industriële DIY project maken we gebruik van aluminium Kee Lite buiskoppelingen. De perfecte aluminium buiskoppeling L61 Wandflens is een buiskoppeling waar de buizen doorheen geschoven kunnen worden. De Tubeclamps buiskoppeling Wandfles 61 heeft deze mogelijkheid niet, dit is dus echt het voordeel van de aluminium buiskoppeling. Deze buiskoppelingen zijn er nodig voor dit project.

4x Aluminium L61 voetstuk buiskoppelingen 3x Aluminium L15 kniebocht buiskoppelingen 1x Aluminium L20 hoekstuk buiskoppeling 1x Aluminium L84 einddop Buizen

Hoe gaan we het boekenrek monteren?

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Om het boekenrek te bouwen moeten we beginnen bij de voet. We hebben drie buiskoppelingen aluminium kniestukken nodig en één buiskoppeling aluminium hoekstuk

De exacte volgorde waarin je de buiskoppelingen en buizen met elkaar verbindt is niet belangrijk. Als het resultaat maar is dat dit de voet van je boekenrek zal zijn. Met de inbusschroeven van de buiskoppelingen zetten we de buis vast. Hier heb je enkel een ratel of inbussleutel voor nodig voor de inbusmaat.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Het voetstuk ziet er nu uit zoals op de bovenstaande afbeelding.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Je kunt nu de verticale buis plaatsen in de buiskoppeling die vrij is. Deze verticale buis zal bepalen hoe hoog het industrieel boekenrek wordt. Deze buis zal de verticale steun zijn voor de boekenplanken van het rek. Uiteindelijk zet je de buiskoppelingen weer vast met inbusschroeven en de inbussleutel.

DIY Vrijstaand boekenrek handleiding

Neem nu buiskoppeling wandflens L61 en schuif ze over de verticale buis. Je kunt deze koppelingen nu positioneren op de hoogte waar je een boekenplank wilt hebben. Dit kun je hetzelfde doen bij alle andere wandflenzen. De boekenplanken worden op iedere wandflens gemonteerd en je kunt deze plaatsen op elke gewenste hoogte.

Maak je niet al te veel zorgen. De buiskoppelingen zitten enkel vast door middel van de inbusschroeven waardoor je ze op elke moment van hoogte kunt veranderen. Wil je een plank weghalen of toevoegen? Geen probleem, want dit systeem is zo flexibel dat je altijd kunt blijven variëren.

Als jouw boekenrek er nu zo uitziet, dan zijn we op de goede weg. (Figuur 6).

De eerste wandflens is gepositioneerd en vastgezet. Nu kunnen we de eerste boekenplank plaatsen over de verticale buis. Hiervoor moet eerst een gat in de plank worden gezaagd met een gatenzaag. Deze diameter moet net iets groter zijn dan de buismaat waarvoor je hebt gekozen.

Zodra de boekenplank op de buiskoppeling rust is het mogelijk deze te bevestigen aan de plank. Er zijn vier bevestigingsgaten in de buiskoppeling waaraan de plank te monteren valt. Met een paar houtschroeven kun je de boekenplank bevestigen aan de buiskoppeling.

Op dit moment zijn we zover. Ziet je boekenrek er hetzelfde uit? (Figuur 8)

We kunnen deze stappen eenvoudig herhalen door alle boekenplanken erop te monteren.

Op het laatst plaatsen we de metalen einddop in de bovenkant van de buis. Puur voor de uitstraling omdat hij dan mooier is afgewerkt. We zetten deze metalen einddop bovenop de buis en slaan hem rustig in de buis met een kunststof of rubberen hamer. Dit is om de metalen einddop niet te bekrassen.

Zo! Ons vrijstaande, industriële boekenrek is af, zodra we alle boekenplanken erop hebben gemonteerd en de einddop erin hebben geplaatst. (Figuur 11).

Hulp nodig bij jouw (DIY) project?

Dit DIY project was om een industrieel boekenrek te maken. Het boekenrek is natuurlijk ook te gebruiken als industrieel nachtkastje, industrieel schoenenrek of industrieel badkamermeubel voor de handdoeken. De enige beperking bij het werken met buizen en buiskoppelingen is de grens van je eigen fantasie! Wacht daarom niet langer en begin je eigen DIY project.

Wil je op enig moment extra advies? Wil je hulp bij het selecteren van je onderdelen of de montage van je boekenrek? Neem gerust contact op met onze klantenservice en vraag om projectondersteuning. Wij helpen je natuurlijk ook bij het maken van een ontwerp.

Hulp nodig?

Test

Ons team helpt je graag met je project!

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.