How-to: Perfect verstelbaar zit-stabureau maken

Wij lezen het inmiddels regelmatig: staand werken aan een zit-stabureau is een stuk gezonder. Zittend werken is het nieuwe roken, men moet daar dringend actie in ondernemen. De Nederlanders spannen de kroon met het zittend werken. Sta je open voor een nieuwe manier van werken? Maak dan zelf dit verstelbare zit-stabureau!

Dit bureau maakt het erg eenvoudig om enerzijds op normale zithoogte te werken en anderzijds op stahoogte, maar ook alles hier tussenin behoort tot de mogelijkheden. Lees verder over hoe je eenvoudig een gemakkelijk verstelbaar zit-sta bureau kunt maken.

Dit is niet het type bureau dat je iedere dag meerdere keren zal verstellen. Maar wil je eens proberen om staand te werken en het bureau gaan gebruiken als stabureau? Geen probleem! Als je het niet leuk vindt, dan kun je het bureau eenvoudig weer verstellen om er zittend aan te werken.

Dit bureau is ook bij uitstek geschikt om te gebruiken voor grote groepen werknemers of voor scholen in de klas. Iedereen heeft een verschillende lengte, de één heeft langere benen, terwijl de ander weer een stuk kleiner is. We kunnen onze stoel vaak wel verstellen, maar niet de hoogte van het bureaublad. Met dit bureau kan iedereen het bureau instellen op de voor hem/haar gewenste hoogte. Ergonomisch is deze werk- of leersituatie een stuk gezonder!

Werken aan een sta bureau

Wij vinden dit bureau ontwerp zó mooi, dat wij zes bureaus hebben gemaakt voor bij ons op kantoor. Zo kan iedereen zelf zijn werkhoogte bepalen en zelfs nog variëren. Dit is dus geen theoretisch idee, maar echt een praktisch bedrijfsmeubel dat wij iedere dag gebruiken. Het bureau is samengesteld uit een industrieel onderstel en eenvoudig verstelbaar. Wat wil je nog meer?


Koop je eigen zit / sta bureau!

DHZ Zit Sta Bureau
  • Industriële look
  • Sterke en duurzame constructie
  • Naar eigen wens aan te passen
  • Eenvoudig te monteren

Hulp nodig bij uw ontwerp? Wij helpen u graag, ook voor andere ontwerpen.

Bestel uw bureau frame

Hoe bouw ik een verstelbaar zit-stabureau?

Nu willen je waarschijnlijk precies weten hoe wij dit bureau gebouwd hebben. Wij kwamen op het idee om het bouwen van deze zes bureaus op te nemen op video. Bekijk de video om een korte impressie te krijgen hoe dit gemaakt is.

Benodigdheden om het zit-stabureau zelf te maken

Hopelijk heb je na het bekijken van de foto’s een goed beeld gekregen van dit zit-sta bureau. Daarnaast heb je kunnen zien hoe gemakkelijk het is om het bureau in hoogte te verstellen. Dus ben je op het punt dat je het bureau zelf ook wil maken? Hier hebben wij nog wat handige informatie over de benodigdheden voor dit bureau:

Bureaublad – Wij hebben gebruikgemaakt van het IKEA Gerton bureaublad – deze tafelbladen zijn van sterke kwaliteit en hebben een goede prijs. Ze zijn erg stevig en je kunt er vrijwel alles naar wens op bevestigen. Perfect! Dit type bureaublad is half afgewerkt. Je kunt hem natuurlijk gebruiken zoals je hem koopt of je kunt hem nog verder bewerken.

Buiskoppelingen - Tubeclamps buiskoppelingen zijn de magische onderdelen van het verstelbare bureau. Iedere buiskoppeling heeft inbusschroeven die kunnen worden aangedraaid met een inbussleutel. De inbusschroeven klemmen de buis vast en zorgen dat deze op zijn plaats blijft. Het is erg eenvoudig om deze buiskoppelingen los en vast te draaien. Ze hoeven niet enkel voor het bureau gebruikt te worden, dus je kan ze desgewenst weer gebruiken voor een ander project.

6x Kort T-stuk – Deze koppelingen worden gebruikt voor de steunen aan de onderkant van het bureau.
4x Wandflens - Deze koppelingen worden gebruikt om het bureaublad aan de bovenkant met het onderstel te verbinden.
4x Plastic Einddoppen – Deze tikken we in de buizen aan de onderkant van het bureau. Hiermee beschermen we de vloer of het tapijt voor de buisuiteinden.
NOTITIE: Dit bureau maakt gebruik van koppelstukken in twee verschillende maten, omdat het bureau ook buizen in twee verschillende maten gebruikt.

Buizen – Zoals ik zojuist had verteld, dit bureau maakt gebruik van twee buismaten. De hoogte van dit bureau is afhankelijk van je eigen lengte. Een ideale hoogte is dat als je staat je armen 90 graden draait je ellebogen op het tafelblad rusten. Meet dit op en zorg dat je bureau deze hoogte heeft voor een gemakkelijke werkpositie. Bedenk wel dat de laagste buis lang genoeg moet zijn zodat het meerdere centimeters in de bovenste buis kan.

De hoogte van dit bureau is instelbaar op een zithoogte van 71 centimeter tot een stahoogte van 112 centimeter.

Met deze buislengtes kan het bureau ingesteld worden tussen 71 en 112 centimeter.

4x 61 cm – Gegalvaniseerde Buis Buismaat 7 – Buislengte voor het bovenste deel van het onderstel waar de buis bevestigd zit aan het bureaublad. De dunnere buis zal in deze buis geschoven worden.
4x 61 cm - Gegalvaniseerde Buis Buismaat 6 – Buislengte voor het onderste deel van het onderstel waar de buis met de grond contact maakt. Deze buis zal in de bovenste buis geschoven worden.
1x 130 cm - Gegalvaniseerde Buis Buismaat 6 - Dwarssteun voor de breedte van de tafel.
2x 48 cm - Gegalvaniseerde Buis Buismaat 6 – Dwarssteun voor de diepte van het bureau.
Wilt u precies deze configuratie? Dan heb ik gemakkelijk gemaakt en kun je direct de hele bundel bestellen via dit product. Wilt u de maten naar eigen wens aanpassen, dan kunt u de buizen handmatig bestellen.

Begin bij het verbinden van de poten van het sta bureau

We starten met het verbinden van de Tubeclamps Kort T-Stukken aan de kleinere buismaten. Wil je het bureau als eerst maken zodat het voldoet als zitbureau dan wil je de buis zover mogelijk naar binnen schuiven en de Tubeclamps Kort T-stuk zo dicht mogelijk bij de rand van de buis plaatsen. Ga je het bureau direct opzetten als bureau dat staat op stahoogte? Maak gebruik van de formule.

Dikte van het bureaublad + Hoogte van de hoogste buis + Deel van de laagste buis dat uit de hoogste uitsteekt = Werkhoogte staand bureau.

Let erop dat u enkel het deel dat uitsteekt van de laagste buis meetelt in deze formule.

Het zal goedkomen. Bedenk je ook dat het ten alle tijden mogelijk is om het bureau eenvoudig te verstellen is. Zodra je ervoor kiest om het bureau te wijzigen van stahoogte naar zithoogte, is het aan te raden om met een marker een aanwijzing te maken op de buis. Zodoende weet je precies hoe hoog je de volgende keer terug moet naar stahoogte.

Verbind het onderstel met het bureaublad

Dit onderdeel kan een beetje tricky zijn doordat de buizen los in elkaar schuiven. Het belangrijkste deel hiervan is om te zorgen dat alles recht is. Gebruik je waterpas en gezond boeren verstand om ervoor te zorgen dat alles op de juiste plek staat voordat je begint met schroeven. In deze opstelling is het middelpunt van de koppelstukken ongeveer 10 centimeter van de rand geplaatst. Bekijk goed of de poten goed in het middelpunt staan en goed zijn uitgelijnd.

Til het bureau voorzichtig om

Vanwege het mogelijk schuiven van de poten is het belangrijk dat je het bureau voorzichtig omdraait. De zwaartekracht gaat zijn werk natuurlijk doen en het is even belangrijk om hierop te letten, zodat er geen uitschuivend bureaudeel op je af komt.

Zorg voor laatste aanpassingen met een waterpas

Je zult de poten van het bureau niet direct goed hebben. Dat is geen probleem, draai de inbusschroeven iets losser. Krijg het bureau waterpas en draai de inbusschroeven weer vast. En nu aan het werk!

Nu heb je een bureau, een fantastisch bureau. Je kunt hieraan staan OF je gaat hieraan zitten? Jouw keuze! Moe van het staan? Ga gerust zitten, heel eenvoudig kun je het bureau verstellen. Je hebt nu een bureau dat precies aan je wensen voldoet.

De verwachting is dat zittend werken het grootste gezondheidsprobleem wordt van de gemiddelde kantoormedewerker. Men zit, vooral in Nederland, veel te lang stil op een stoel. Dit is enorm ongezond en is op te lossen door ook staand werken te stimuleren. Bekijk andere projecten over staand werken aan een stabureau op Simplified Building.

Nog andere wensen? Specifieke projectondersteuning? Neem contact met ons op!

Hulp nodig?

Test

Ons team helpt je graag met je project!

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.