How-to: Perfect verstelbaar zit/sta bureau maken

Wij lezen het inmiddels regelmatig, staand werken aan een sta bureau is een stuk gezonder. Zittend werken is het nieuwe roken, men moet daar dringend actie in ondernemen. De Nederlanders spannen de kroon met het zittend werken. Ben je zelf nog niet helemaal overtuigd of dit iets voor jou is? Maak dan dit verstelbaar zit-sta bureau!

Dit bureau maakt het erg eenvoudig mogelijk om op normale zithoogte te werken en op stahoogte, maar ook alles hier tussenin behoort tot de mogelijkheden. Een How-To om dit perfect en gemakkelijk verstelbaar zit of sta bureau te maken.

Dit is niet het type bureau dat je iedere dag meerdere keren zal verstellen. Maar wil je eens proberen om staand te werken en het bureau gaan gebruiken als sta bureau? Geen probleem! Als je het niet leuk vindt dan kun je gemakkelijk het bureau weer verstellen om er zittend aan te gaan werken.

Dit bureau is ook bij uitstek geschikt om te gebruiken voor grote groepen werknemers of voor scholen in de klas. Iedereen heeft een verschillende lengte, de één heeft langere benen, terwijl de ander weer een stuk kleiner is. We kunnen onze stoel vaak wel verstellen, maar het leunen met onze armen op het bureau is altijd dezelfde hoogte. Dit hoeft natuurlijk niet! Met dit bureau kan iedereen het bureau instellen op de voor hem gewenste hoogte. Ergonomisch is dit een stuk gezondere werk- of leersituatie!

Werken aan een sta bureau

Wij vinden dit bureau ontwerp zó mooi, dat wij zes bureaus hebben gemaakt voor bij ons op kantoor. Zo kan iedereen zelf zijn werkhoogte bepalen en zelfs nog variëren. Dit is dus geen theoretisch idee, maar echt een praktisch bedrijfsmeubel dat wij iedere dag gebruiken. Sterk tafelblad samen met een industrieel onderstel en gemakkelijk te verstellen, wat kunnen we nog meer vragen?

Hoe bouw ik een verstelbaar zit en sta bureau?

Nu willen jullie zeker precies weten hoe wij dit bureau gebouwd hebben? Hierdoor kwamen we op het idee om het bouwen van de zes bureaus op te nemen op film. Bekijk de video om een korte impressie te krijgen hoe dit gemaakt is.

Benodigdheden om het zit en sta bureau zelf te maken

Hopelijk heb je na het bekijken van de foto’s een goed beeld gekregen van dit zit-sta bureau. Daarnaast heb je gezien hoe gemakkelijk het is om het bureau in hoogte is te verstellen. Dus nu ben je op het punt dat je het bureau zelf ook wil maken? Hier hebben wij nog enkele handige informatie over de benodigdheden voor dit bureau:

Bureaublad – Wij hebben gebruikgemaakt van het IKEA Gerton bureaublad – deze tafelbladen zijn van sterke kwaliteit en hebben een goede prijs. Ze zijn erg stevig en je kunt er vrijwel alles naar wens op bevestigen. Perfect! Dit type bureaublad is half afgewerkt. Je kunt hem natuurlijk gebruiken zoals je hem koopt of je kunt hem nog verder bewerken.

Buiskoppelingen - Tubeclamps buiskoppelingen zijn de magische onderdelen van het verstelbare bureau. Iedere buiskoppeling heeft inbusschroeven die kunnen worden aangedraaid met een inbussleutel. De inbusschroeven zetten zich vast tegen de buis en zorgen dat buiskoppeling op de juiste plaats blijft zitten. Het is erg eenvoudig om deze buiskoppelingen los en vast te draaien. Deze buiskoppelingen hoeven niet enkel voor het bureau gebruikt te worden, deze buiskoppelingen kunnen ook voor ieder ander project hergebruikt worden. Een goedkoper merk buiskoppeling bieden wij tevens aan in het merk Tubeclamps

6x Kort T-stuk – Deze koppelingen worden gebruikt voor de steunen aan de onderkant van het bureau.
4x Wandflens - Deze koppelingen worden gebruikt om het bureaublad aan de bovenkant het bureau te verbinden.
4x Plastic Einddoppen – Deze tikken we in de buizen aan de onderkant van het bureau. Hiermee beschermen we de vloer of het tapijt voor de buisuiteinden.
NOTITIE: Dit bureau maakt gebruik van koppelstukken in twee verschillende maten, omdat het bureau ook buizen in twee verschillende maten gebruikt.

Voor andere koppelingen die benodigd zijn voor installaties kunt u de deze installatiewebwinkel terecht.

Buizen – Zoals ik zojuist had verteld, dit bureau maakt gebruik van twee buismaten. De hoogte van dit bureau is afhankelijk van je eigen lengte. Een ideale hoogte is dat als je staat je armen 90 graden draait je ellebogen op het tafelblad rusten. Meet dit op en zorg dat je bureau deze hoogte heeft voor een gemakkelijke werkpositie. Bedenk wel dat de laagste buis lang genoeg moet zijn zodat het meerdere centimeters in de bovenste buis kan.

De hoogte van dit bureau is instelbaar op een zithoogte van 71 centimeter tot een stahoogte van 112 centimeter.

Met deze buislengtes kan het bureau ingesteld worden tussen 71 en 112 centimeter.

4x 61 cm – Gegalvaniseerde Buis Buismaat 7 – Buislengte voor het bovenste deel van het onderstel waar de buis bevestigd zit aan het bureaublad. De dunnere buis zal in deze buis geschoven worden.
4x 61 cm - Gegalvaniseerde Buis Buismaat 6 – Buislengte voor het onderste deel van het onderstel waar de buis met de grond contact maakt. Deze buis zal in de bovenste buis geschoven worden.
1x 130 cm - Gegalvaniseerde Buis Buismaat 6 - Dwarssteun voor de breedte van de tafel.
2x 48 cm - Gegalvaniseerde Buis Buismaat 6 – Dwarssteun voor de diepte van het bureau.
Wilt u precies deze configuratie? Dan heb ik gemakkelijk gemaakt en kun je direct de hele bundel bestellen via dit product. Wilt u de maten naar eigen wens aanpassen, dan kunt u de buizen handmatig bestellen.

Begin bij het verbinden van de poten van het sta bureau

We starten met het verbinden van de Tubeclamps Kort T-Stukken aan de kleinere buismaten. Wil je het bureau als eerst maken zodat het voldoet als zitbureau dan wil je de buis zover mogelijk naar binnen schuiven en de Tubeclamps Kort T-stuk zo dicht mogelijk bij de rand van de buis plaatsen. Ga je het bureau direct opzetten als bureau dat staat op stahoogte? Maak gebruik van de formule.

Dikte van het bureaublad + Hoogte van de hoogste buis + Deel van de laagste buis dat uit de hoogste uitsteekt = Werkhoogte staand bureau.

Let erop dat u enkel het deel dat uitsteekt van de laagste buis meetelt in deze formule.

Het zal goedkomen. Bedenk je ook dat het ten alle tijden mogelijk is om het bureau eenvoudig te verstellen is. Zodra je ervoor kiest om het bureau te wijzigen van stahoogte naar zithoogte, is het aan te raden om met een marker een aanwijzing te maken op de buis. Zodoende weet je precies hoe hoog je de volgende keer terug moet naar stahoogte.

Verbind het onderstel met het bureaublad

Dit onderdeel kan een beetje tricky zijn doordat de buizen los in elkaar schuiven. Het belangrijkste deel hiervan is om te zorgen dat alles recht is. Gebruik je waterpas en gezond boeren verstand om ervoor te zorgen dat alles op de juiste plek staat voordat je begint met schroeven. In deze opstelling is het middelpunt van de koppelstukken ongeveer 10 centimeter van de rand geplaatst. Bekijk goed of de poten goed in het middelpunt staan en goed zijn uitgelijnd.

Til het bureau voorzichtig om

Vanwege het mogelijk schuiven van de poten is het belangrijk dat je het bureau voorzichtig omdraait. De zwaartekracht gaat zijn werk natuurlijk doen en het is even belangrijk om hierop te letten, zodat er geen uitschuivend bureaudeel op je af komt.

Zorg voor laatste aanpassingen met een waterpas

Je zult de poten van het bureau niet direct goed hebben. Dat is geen probleem, draai de inbusschroeven iets losser. Krijg het bureau waterpas en draai de inbusschroeven weer vast. En nu aan het werk!

Nu heb je een bureau, een fantastisch bureau. Je kunt hieraan staan OF je gaat hieraan zitten? Jouw keuze! Moe van het staan? Ga gerust zitten, heel eenvoudig kun je het bureau verstellen. Je hebt nu een bureau dat precies aan je wensen voldoet.

De verwachting is dat zittend werken het grootste gezondheidsprobleem wordt van de gemiddelde kantoormedewerker. Men zit, vooral in Nederland, veel te lang stil op een stoel. Dit is enorm ongezond en is op te lossen door ook staand werken te stimuleren. Bekijk andere projecten over staand werken aan een stabureau op Simplified Building.

Nog andere wensen? Specifieke projectondersteuning? Neem contact met ons op!

Hulp nodig?

Test

Onze experts helpen je om de juiste materialen samen te stellen voor je project.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.